De diamantensmokkel

Scouting St. Christoffel

De diamantensmokkel

Waarom / doel van de activiteit

Dit is een leuk ren/smokkelspel voor wat grotere groepen (20 personen), voor alle leeftijden vanaf circa 7 jaar.  Het is een kruising tussen simpele smokkelspellen en levend stratego.

Beschrijving van de activiteit

Er zijn 2 maffia families die allebei aan diamanten smokkel doen.

Iedere familie verstopt eerst gezamenlijk zijn eigen schat. Deze schat is wel een miljoen euro waard, en als het andere team jullie schat vindt, zijn zij dus een miljoen euro rijker en is de smokkel afgelopen. Het is dan ook jullie opdracht als team om de schat van de tegenpartij te vinden.
De schatten moeten nog een klein beetje zichtbaar zijn.

Iedereen krijgt bij zijn thuispost een (blind getrokken) diamantenkaart met een bedrag erop. Dit is zijn opdracht van de maffiabaas en dus het bedrag aan diamanten dat hij moet smokkelen. Iedere diamant is 1000 euro waard. Is je opdracht dus 5000 euro, dan krijg je 5 diamanten (spekkies in ruitvorm) mee.

Het is de bedoeling dat je de diamanten bij de dealer krijgt, die jou dan daarvoor uitbetaalt. Voor iedere diamant krijg je een muntje ter waarde van 1000 euro! Het verdiende geld moet je zo snel mogelijk weer bij je beginpost krijgen, waar je dan weer een nieuwe opdracht krijgt.

Onderweg naar de dealer of terug kom je misschien wel de concurrent tegen; de andere maffiafamilie die ook zoveel mogelijk diamanten probeert te smokkelen! Dit laat je natuurlijk niet zomaar gebeuren. Als je iemand van de andere familie tikt of als je wordt getikt door iemand uit de andere familie, dan laten jullie je opdrachtenkaart aan elkaar zien.

Degene met de grootste opdracht wint van de ander en mag vervolgens 2 diamanten van de speler met de kleinere opdracht afpikken. Degene met de kleinere opdracht moet wel eerlijk zeggen of hij nog ergens diamanten heeft. Je mag deze persoon niet meteen hierna weer tikken om nogmaals te winnen, maar moet eerst naar een andere persoon.

Heb je een even grote opdracht als de ander, dan gebeurt er niets en gaan jullie gewoon verder.
De opdracht van 9000 euro kan alleen verslagen worden door de opdracht van 1000 euro, waarom weet niemand precies…
Bij de dealer lever je alle diamanten die je op zak hebt in, dus ook de van de ander gestolen diamanten.

Tenslotte moet je nog goed oppassen voor de douane. Als de douane je tikt en je hebt diamanten op zak wordt je opgepakt en in de cel gezet! Gelukkig is de douane heel corrupt en zijn ze makkelijk om te kopen voor meer dan de helft van de diamanten laten ze je gewoon verder lopen, en houden zij zelf die diamanten.

Heb je bijvoorbeeld zes diamanten op zak, dan is de helft daarvan drie. Je moet de douane dus vier diamanten geven om verder te lopen. Bij zeven diamanten in je zak is de helft drie en een half, dus moet je er ook vier afgeven.
Mocht de douane je betrappen op het in je mond stoppen of inslikken van de diamanten om ze op die manier te smokkelen (of gewoon omdat je diamanten heel lekker vindt) dan wordt je linea recta in de cel gezet, en is de diamantsmokkel voor jou afgelopen.

Als er een schat gevonden is houdt de diamanten smokkel op. Al het binnengekomen geld wordt geteld en de gevonden schat wordt daarbij opgeteld.

De maffiafamilie met het grootste bedrag wint!!
Als de smokkelbriefjes of de diamanten van een team op zijn stopt het spel ook. Ook dan wordt al het binnengekomen geld opgeteld (diamanten of geld dat nog onderweg was telt dus niet mee).

Voorbereidingstijd

De diamantenkaarten maken kost even wat tijd. Zorg dat je er genoeg hebt!
Het is ook leuk als (zoals bij levend stratego) de prijzen mooi oplopen. Er zijn dan dus veel meer lagere diamantenkaarten dan hele hoge.

Als je de spullen hebt is er geen voorbereidingstijd meer. Verdeel de groep in twee teams, loop naar de basisposten en begin met het spel.

Benodigd materiaal

-Spekkies in ruitvorm (min. 2 zakken)
-Diamantenkaarten met bedragen van 1000 t/m 9000 euro.
-Muntjes o.i.d.
-Minimaal 4 leiding (2x basis, 1x dealer, min. 1x douane)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *